chovatelská stanice rhodeských ridgebacků

          Pro Fortuna
 

naše feny

odchovy


Pro naše zdraví


další linky

popis plemene

 

  TOPlist

"" AKTUALITKY ""


20.11. 2010

 

  návštěva u tatínka "Áček"

Po delší odmlce přidáváme zase pár řádků a fotky. Komunikace mezi majiteli štěňátek a námi probíhá velmi dobře. Někteří nás dokonce přijeli navštívit. S ostatními si píšeme či telefonujeme a máme obrovskou radost, že se mají štěňátka výtečně, jsou zdravá a stala se opravdu členy rodiny. Tímto chceme všem poděkovat za jejich sdílnost a ochotu se s námi podělit o šťastné chvíle s jejich miláčky. Někteří se na nás obrací s dotazy i s mírnými problémy a za to jsme taktéž rádi, vyjadřují nám tím svoji důvěru. Protože ne každé štěňátko hned vše umí, jak vychovaný dospělý pes. Jak děti, tak i psi mají svůj vývoj (štěňátka jsou také takoví psí děti), proto to chce trpělivost a v první řadě důslednost.
Naše Azinka je úžasné štěňátko a musíme ji jen pochválit. Je sice trošku paličatější fenečka, ale za to moc učenlivá. Nedávno jsme jely navštívit Markétu Tichou, majitelku tatínka Assimka našich štěňátek, jsme zase s Azinkou o kus dál. Protože Markéta nám vždycky ukáže, jak na takové "velmi živé" štěňátko nejlépe vyzrát. :o)
 


11.10. 2010

CACIB České Budějovice

Omlouváme se, že doplňujeme stránky až nyní, ale povinnosti na konci léta se nahromadily a my nestíhali. V polovině srpna jsme vycestovali s Corou a malou Azinkou na východní Slovensko. Jeli jsme autem a jelikož jsme s sebou měli psí batole cestu jsme naplánovali přes den a pojali jsme ji jako začátek výletu s venčením, jídlem a se vším co k povinnostem u psích miláčků, obzvláště takto malým, patří. Takto jsme cestovali asi deset hodin a dvě psí a čtyři lidské holky to zvládly báječně.
Azinka se sžila s autem přímo úžasně. Cesta jí nedělala žádné problémy. Byl to pěkný výlet. Po návratu do Čech jsme s Azou i Corou chodili plavat do přírody. Cora vodu miluje, což se o Azince zatím říci nedá a asi i proto se na svojí psí mamku neustále rozčilovala, štěkala a snažila se jí vylákat z vody ven, aby za ní nemusela. Ale i tak, pokaždé párkrát do vody skočila a plavala.
V záři jsme se s Azinkou přihlásili na klubovou výstavu rhodéských ridgebacků v Lukové u Lanškrouna. Azinka získala třetí místo, z čeho jsme měli obrovskou radost. Byla to její první zkušenost s výstavami. Na této výstavě jsme se setkali s majiteli Ashinky, což je sestra naší Azy. Vypadá a má se úžasně.
9.10. jsme se vydali s Azinkou a teď už i Corinkou na mezinárodní výstavu do Českých Budějovic. Počasí bylo úžasné, fenečky připravené, ale i přesto jsme se trošku výsledků obávali. Azu nám totiž pokousala v jejich třech měsících dospělá a cizí fena a Azinka se teď trošku bojí cizích psů a to je na výstavě samozřejmě na škodu. Párkrát Azinka svůj stres ukázala, ale naštěstí jen mimo výstavní kruh a dokázala to! Byla první !!
U Corinky jsme měli pocit, že po porodu ještě není v plné výstavní kondici, ale umístila se jako Výborná 4., z 11-ti fen. Jsme na holky opravdu moc pyšné.


25.9. 2010

Klubová výstava RR a Azinky premiéra

  • Azalee - velmi nadějná 3

První výstava s naší malou Azinkou. Naše dcera Dominika měla také premiéru ve výstavním kruhu a holky to zvládli skvěle. Holky spolu vybojovali ve třídě štěňátek, (kde Azinka byla nejmladší - 4 měsíce) krásné 3 místo.  Na výstavě nás mile překvapila návštěva majitelů s Aschou a setkali jsme se tam i s tatínkem Assimem.


13.9. 2010

nové fotky z 3,5 měsíce


18.8. 2010

fotky z nového domova


4.8. 2010

výlet do ZOO a další výlet za partou zrzounů...

  • Ve středu jsme si udělaly takovou dámskou jízdu - samé holky, včetně feneček. Bylo to náročné a krásné, byl to výlet do zoo. Naše psí holky Cora, Aza a vypůjčená kokršpanělka Lea byly trošku vykulené, ale po chvíli se zadaptovali a všechny jsme si to užívaly. Až tedy na malou nehodu, kdy Corinka neudržela na uzdě svůj lovecký pud a strhla svoji paničku z lavice na zem při výpadu na kachny, které si v poklidu plavaly na malém rybníčku. Azinka, psí miminko, možná už batole začala být asi v polovině prohlídky hodně unavená. Půjčily jsme si vozík a Aza se v klidu nechala vozit. Ke konci se střídala s Leou.
    Celý výlet byl opravdu fajn a byl přínosem jak pro fenečky, tak pro nás.
    Aby výletů nebylo málo, vymyslely jsme si ještě jeden. V neděli za tatínkem štěňátek Asimmkem. Bylo to moc hezké setkání. Setkání psí rodinky :o)
    Azinka a Corinka se vyřádily nejen s Assimkem, ale i s jeho sestrou Cillou a jejich maminkou Carrie, My jsme se dozvěděly něco dalšího o psí výchově. Toho není nikdy dost, vždy se člověk dozví něco nového a za to jsme Markétě, majitelce Assima vždy vděčná.
    Po tomto výletě spaly psí holky od nástupu do auta prakticky až do druhého dne do rána.

  • Brzy doplníme fotky štěňátek z nových domovů a zprávy od nových majitelů.

  návštěva u tatínka "Áček"


24.7. 2010

konec a nový začátek

  • Naše štěňátka odešla do nových domovů a my jim přejeme krásný život plný radosti po boku svých rodin a nezapomeňte na nás, budeme rádi za každou zprávu a fotku co nám pošlete.
    Když se ohlédnu zpět a jsem na začátku, kdy jsme dávali Corinku krýt, připadá mi to teď jako dlouhá cesta k dnes k třinácti báječným, krásným, zdravým štěňátkům. Je to dlouhá cesta v ohledu na spoustu událostí a zážitků. První pocit, který z těch několika měsíců máme a není to fráze, je strach a odpovědnost. Na začátku určitě strach jestli Cora zabřezla, první ultrazvuk nám to nepotvrdil.
    Po té obavy, aby březí fena měla co potřebuje a nejvíce obavy z porodu. Ten jsme díky mé báječné kamarádce, majitelce krycího pejska Assima, velmi dobře zvládli. Nebyl vůbec lehký, ale třináct štěňátek přišlo na svět bez sebemenších komplikací.
    A potom tu byla odpovědnost, za štěňátka, za Coru.
    Není jednoduché uhlídat takový počet prcků a i fenu, aby nikdo nestrádal, štěňátka aby přežila v tom nejlepším zdraví, ale aby to neubralo ani na zdraví Coře. Ale při důslednosti a lásce k těm tvorečkům to jde velmi dobře. Corince jsme zezačátku vypomáhali těch 13 hladovců nasytit, ale zvládli jsme to jak my, tak štěňátka i Corinka a to je hlavní.
    Byli samozřejmě i těžší chvilky, ale pokaždé měl člověk možnost se poradit a situaci zvládnout.
    Je mi ctí a jsem pyšná na to, že jsme dokázali připravit do života tolik pejsků a feneček, kteří teď dělají radost v tolika rodinách.
    Chci tímto poděkovat všem novým majitelům nejen za chválu štěňátek, ale i za to, že zůstáváme v kontaktu a já vím, že se štěňátka mají báječně.
    Mluvila jsem o odpovědnosti a strachu o malé miláčky, ale nakonec musím říct, že pokud tomu úžasnému období mohu říkat "práce", tak je to práce plná radosti.

  • A protože jsme vše brali velmi zodpovědně, s velkou láskou a radostí a štěňátka socializovali jak nejlépe mohli, naplánujeme další vrh až přijde čas a budeme Vás zde informovat. Kdo nás chce poznat a třeba si na naše štěňátko počkat, můžete nás nezávazně zkontaktovat. Těšíme se s Vámi na procházku.


21.7. 2010

  • omlouváme se, ale měli jsme velké problémy s připojením, tak jsme nemohli aktualizovat.

  • štěňátka se rozešla do svých nových domovů a od nových majitelů máme jen ty nejlepší zprávy. Všichni jsou spokojení a posílají fotky, děkujeme a později fotky přidáme do jednotlivých galerií.

  • Poslední pejsek Aronek odjede tento pátek. Aronek je velký, jeho váha je 10, 5 kg. Je také moc šikovný, ve svých 10 týdnech chodí jen na venkovní záchod. Hraje si se svoji sestrou Azalee, kterou si necháváme, ale vystačí si i sám. Vyžaduje každodenní mazlení a to tak, že se před vás posadí a neustoupí svým pohledem přímo do očí, než mu chvilku nevěnujete. Je socializovaný a moc miluje děti !!! Bude se nám stýskat. Snad nám to naše čertice Azalee vynahradí  :o))

11.5.2010  *13 štěňátek - 8 psů/5 fen

pohlaví čas porodu porodní váha jméno označení
pes 16:51 500 g Aron >> foto
fena 17:57 540 g Azalee >> foto
pes 18:08 500 g Art >> foto
pes 18:37 530 g Archee >> foto
fena 18:45 520 g Azanni >> foto
pes 19:20 450 g Apolo >> foto
pes 22:16 490 g Akim >> foto
fena 22:23 460 g Abbi >> foto
pes 23:50 450 g Abou >> foto
pes 0:33 460 g Asher >> foto
pes 1:24 570 g A´Barnabáš >> foto
fena 3:57 560 g A´Jessica >> foto
fena 4:09 550 g Asha >> foto

6.7. 2010

  • štěňátka se nám od včerejšího dne rozcházejí do světa. Volný už je pouze jeden pejsek Aron. Aronek je přítulný mazlík. Dobře se fixuje na lidi a rád vyhledává kontakt. 

  společné foto ze 7,5  týdne 


28.6. 2010

  • Další týden je za námi. Musím říci, že náročný, ale štěňátka to zvládla s přehledem. V úterý jsem byli na prvním očkování a lékařské prohlídce, při které se poslouchalo srdíčko, měřila teplota, již po několikáté kontrovala kýla a také zkus. Holky i kluci se při prohlídce chovali jakoby to dělali odjakživa. Nekňučeli, nevrtěli se, jen stáli nebo seděli a čekali co bude. Vypadalo to, jako bychom je na prohlídku připravili předem. Byli báječní a abych nezapomněla, prohlídka dopadla u všech štěňátek výborně.
    Tetování, o dva dny déle, se jim líbilo už méně a je to pochopitelné. Je to jen okamžik, ale bolestivý. Avšak než jsme dojeli domů, už o tom nevěděli.
    A co nás ještě v nejbližší době čeká? Výlet do přírody. Takový psí piknik. Doufám, že si to užijeme a nezblázníme se u toho. Uhlídat třináct roztomilých, ale velmi čilých tvorečků je opravdu náročné. O víkendu to bohužel nestíháme, čeká nás a hlavně štěňátka spousta návštěv, nejen našich rodinných známých, ale hlavně zájemců, kteří se vrací za svými vybranými miláčky. Aby viděli jak povyrostli, ale také aby si s nimi pohráli a pomazlili se. Také jim vozí vlastní deky, které si potom spolu se štěňátkem odvezou. Je to celkem důležité, štěňátko se pak s "navoněnou" dekou cítí v novém prostředí jistěji a bezpečněji. Tyto návštěvy velmi přispívají k správné socializaci na různé věkové kategorie lidí a dětí a tímto jim také velice děkuji.


23.6. 2010

  • přinášíme fotky z konce 5 týdne života štěňátek a jednotlivé váhy v tabulce.

  společné foto šestého týdne 


16.6. 2010

  • Dnes je našim drobečkům jeden kalendářní měsíc a čtyři dny a stali se z nich už pořádní psíci. Jsou to zatím štěňátka, ale jako kdyby jsme se koukali na zmenšené dospělé ridgebacky. Samozřejmě, že rysy v tvářičce jsou jemnější a tvar těla je také poněkud jiný, ale změna je ve všem. Myslím tím i změnu v myšlení a chování.
    Jsou velmi hraví a už teď je vidět inteligence plemene. Stačí je pozorovat a vidíte, jak těm malým tvorečkům probíhá v hlavičce "výmysl rošťárny". Hrají si úplně se vším a jsou při tom úžasní. Mají samozřejmě koupené hračky, ale leckdy se jim líbí mnohem víc i třeba obyčejná papírová roura od alobalu či krabice.
    Zároveň už se stali přemýšlivějšími a už s nimi můžeme pracovat. Začínáme štěňátka k sobě přivolávat jak hlasem, tak píšťalkou. Také je učíme nejen na novinové WC, ale i na venčení v přírodě a jde jim to dobře.
    Při vážení jsou hodní, protože zjevně čekají nějakou zábavu a všichni báječně a vyrovnaně přibývají. Od minulého týdne jsou na granulkové stravě a dopíjejí se matčiným, mateřským mlékem. Přechod z mateřského mléka na tuhou stravu už máme za sebou. Nejprve jsme štěňátkům dávali umělé psí mléko značky Royal Canin, poté krupičná kaše a pak kaše ovesná, vše smíchané se psím mlíčkem a vše jim moc chutnalo.
    Také se mezi sebou pěkně perou. Až z té pranice, kde je někdy slyšet jen vrčení všeho druhu, jde strach. Je to ale jen hra. Hra, která je připraví na psí život.
    Ještě se musíme pochlubit tatínkem štěňátek Assimkem! Tuto sobotu krásně zabodoval na krajské výstavě, kde se stal Krajským vítězem a obsadil 4. místo nejlepším psem výstavy. Moc velká gratulace od všech jeho dětiček

  společné foto pátého týdne 

  společné foto čtvrtého týdne 

 


8.6. 2010

  • a máme tu další fotky z třetího týdne. Bylo krásné počasí a tak se štěňátka vyvalovala na zahradě.

  společné foto třetího týdne 

 


3.6. 2010

  • doplněny aktuální váhy z třetího týdne

  • přidané fotky ze začínajícího třetího týdne  >> 3 týden   a fotky jednotlivých hlaviček z třetího týdne pod odkazem >> foto

  • všechna štěňátka nám krásně přibývají a žádné není pozadu. Mají převážně kolem 1,5 kg začínáme dokrmovat mlíčkem konečně už z misek a štěňátka se sotva koulí...viz.foto :o). V době plného kojení Coruškou jsme zlehka vypomáhali. Menší štěňátka jsme střídali u zadních struků (kde je mlíčko tučnější a je ho více) a na střídačku jsme učili štěňátka sát z flašky. Mlíčko budou pít dva dny, poté přidáme kašičku a postupně další jídla. Mlíčko je speciální pro štěňátka značky Royal Canin.


1.6. 2010

  • tak už jsou všichni kluci a holky přestěhovaní do nového obydlí, tentokrát v kuchyni, do teď měli bedničku v obýváku. V kuchyni mají vyrobenou ohradu. Musela být urychleně dodělána a přemístěna, protože tahle početná psí smečka třinácti prcků začala tak rychle běhat a vůbec přemísťovat se z jednoho koutu porodní bedny na druhý, že chudák Corinka si už nestíhala ani mezi ně jakýmkoli způsobem lehnout a kojit. V kuchyni se toho také u nás nejvíce odehrává. Různé zvuky, vůně, atd. a prostě u nás je pořádný šrumec a tak se štěňátka pomalu ale jistě na tyto zvuky a chod domácnosti socializují.
    V této ohradě už je to úplně jiné. Je zde prostor na hraní, kojení, ale i takové malé novinové WC, na které se rychle a krásně učí, a samozřejmě pelíšek,který udržujeme v čistotě.
    Všechny štěňátka jsou moc roztomilá. Nádherně si začínají mezi sebou hrát, vrčet na sebe, zkoumat sebe a nejbližší okolí. Pokaždé nás to donutí se do her zapojovat, nebo jen s úsměvem pozorovat. Lezou Corče po hlavě, zádech, začínají okusovat vše co jim přijde nebo přileze do cesty. Zoubky zatím nemají zcela prořezané, ale za pár dní z nich budou špičaté jehličky. Také oni samotné rostou jako z vody, začínají slyšet a vidět. Zítra je budeme vážit a doplníme váhy dalšího týdne.


30.5. 2010

  • další společné fotky druhého týdne

  • a štěňátka jednotlivě v tabulce - klik odkaz na  >>foto

  společné foto druhého týdne 

 

 


28.5. 2010

  • Štěňátka nám krásně přibírají, všechny mají kolem kila a čtvrt a na to, že jsou téměř jen na mateřském mléce je to moc dobrá váha. Už pár dní se je snažíme dokrmovat, ale až dnes si dali říct. Avšak stále milují mlíčko od maminky. Corinka je velice svědomitá. Stále chodí kontrolovat, uklízet, kojit. Štěňátka už několik dní chodí, není to ještě chůze jistá, ale každý den pořádně cvičí a tak se chůze stále zlepšuje. Také už si začínají hrát a u toho štěkat a vrčet. Už teď je vidět rozdíl jejich povah a je to velmi zajímavé pozorovat. Máme za sebou první odčervení a každé miminko už má svůj vlastní očkovací průkaz.

  • zítra se na nás přijede podívat tatínek Assim a pokud to vyjde, uděláme nějaké nové fotky.

 


21.5. 2010

  • dnes je našim třinácti štěňátkům deset dní. Je to zázrak, nejen samotný porod, který se zapíše do paměti člověka, ale i další vývoj štěňátek. Každé štěňátko je originál a je radost být u jeho vývoje. Pozorovat, jak se z malého, mokrého klubíčka mění v roztomilého pejska. Každý den je na nich vidět, jak rostou. Od včerejška se už staví na nožičky a od pondělka, 17.5.2010, se snaží štěkat. Jsou to legrační zvuky, ale štěkot to opravdu připomíná.  Celý vrh je velice vyrovnaný, ač má Corinka tak obrovský počet dětí, zvládá všechny ukojit a všechny holčičky a kluci krásně přibývají. Každý večer je vážíme, takže je máme pod kontrolou.

  • Dva kluci, kteří nemají ridge, (příroda je ošidila na znaku na zádíčkách) jsou přesto úžasní a budou mít svoje kouzlo. Také budou mít průkaz původu (PP) a budou mít povahu rhodesian ridgebacka. Hodí se do rodiny, která nechce pejska na chov, ale chce ho mít jako společníka na výlety, výcvik atd. a nebude jí vadit, že je pejsem nestandardním pouze díky tomu, že nemá na zádech pruh (ridge). Připadá nám, že i takový to krásný, zdravý pes má nárok na život a svou rodinu milovat stejně jako pejsek standardní. Věříme, že se najde někdo takový, kdo jim poskytne láskyplný domov.

  • Je potřeba ještě jednou pochválit Corinku, je to skvělá máma ve všech směrech. Ostražitá, důsledná, trpělivá a pečlivá. Máme dva koucoury, kteří se neustále perou, ale Cora jim zřejmě naznačila, že se prát v blízkosti miminek nebudou. Od narození nedošlo k jediné rvačce. Cora respektuje všechny členy rodiny, takže si užíváme štěňátka na plno.

  • přidáváme společné fotky druhého týdne. některým štěňátkům lepíme preventivně pupíky, aby jsme zamezili vytvoření pupeční kýly.

  společné foto druhého týdne 

 


20.5. 2010

  • nové fotky jednotlivých štěňátek prvního týdne na světě. Najdete je ve výše uvedené tabulce klik na označení >> foto


14.5. 2010

  • první fotky našich miminek jsou tu. Zatím jen z porodu a po neděli přibudou další.

  foto z porodu 


12.5. 2010

  • přinášíme horké novinky! Z Corinky se stala dne 11. 5. 2010 maminka. Na tento den jsme čekali dva měsíce. Corinka začala rodit 63 den, v 16:51 se nám narodil první krásný chlapeček.

  • výše je tabulka, jak štěňátka přicházejí postupně na svět.

  • standard je určen předběžně. S otazníkem bude upřesněn po 6 týdnu života štěněte, kdy štěňátka zkontroluje poradce chovu

  • Corinka byla velice šikovná a překvapila nás mile jak vše zvládla na jedničku. Děkujeme jí a Assimkovi za krásná štěňátka. Jsme unavení, ale šťastní.

  • až se z toho trošku oklepeme, vložíme sem fotky


9.5. 2010

  60 den těhotenství 

 

  • 61 den těhotenství je za námi a my netrpělivě očekáváme blížící se porod.Corča je zatím úplně v klidu, nezpozorovali jsme žádnou velkou změnu na chování, až na to, že mě každou noc aspoň třikrát probudí polibkama. Každý den měříme teplotu a stále žádná změna, ale ono to už brzy přijde a tak nám držte palce.

  • pod obrázkem jsou poslední fotky naší těhulky ze 60 dne březosti.


2.5. 2010

  55 den těhotenství 

  • Corinka nám stále přibývá každým dnem a už se připravuje na porod. Dostala krásnou novou porodní bedýnku, kde je spokojená a jak je vidět na fotkách, líbí se i našim kocourkům. Termín porodu se blíží, tak držte Corince palce, ať to zvládne bez komplikací.


25.4. 2010

  45 den těhotenství 

  • Corinka nám přibývá teď každým dnem a každým dnem se i mění. Změnilo se i její chování a její jídelníček. Ráda se chodí mazlit a vyhledává naší společnost.


20.4. 2010

  fotky z těhotenství 

  • Z Corinky už je opravdová těhule, vzhledem i chováním. Už nechce být vůbec sama, je mnohem více mazlivější, ale na cizí lidi ostražitější.

  • V této době se vyrábí nový "porodní domeček" pro maminku a štěňátka. Budeme Vás informovat o všem novém.


10.4. 2010

potvrzení březosti

  • dne 6.4.2010 byla potvrzena březost naší Corinky dle sona vyšetření

  • termín porodu je tedy vypočítaný na první týden v květnu 2010.

  • do tohoto dne Cora přibrala po obvodu bříška již  6 cm. To, že je březí, je znát nejenom na změně povahy, ale i chutí.
  • V tuto dobu připravujeme pro budoucí maminku vhodný prostor k porodu a k správnému vývoji narozených štěňátek.

Další informace budeme doplňovat v průběhu březosti.

více informací na tel. Miroslava Kopčíková   +420 777 059 661

web na tatínka Assima: http://www.caris.wz.cz

 

 

 

 

 

desing: © 2010  M.T.

 

 
WebZdarma.cz